IMG_1253_edited.jpg

Sådan lykkes du og dit barn med læsningen

 

Får du og dit barn ondt i maven, når I skal læse derhjemme? Og ved I bare, at det heller ikke vil lykkes at få læst i dag? Så læs med her, for denne blog er til dig. Mange børn og forældre har svært ved at få læst de 20 minutter om dagen!

 

I kan lykkes med læsningen

Læsning er en læreproces, der kræver mod, overskud og samarbejde. Derfor er det også rigtig svært, hvis det først er gået i hårdknude. Heldigvis er der hjælp at hente. Her får du mine allerbedste råd til, hvordan I sammen kan lykkes med læsningen og få en bedre oplevelse.

 

 • Start derfor med at tage en kærlig snak med dit barn om læsningen og de udfordringer, som du ser og oplever.

 

Vær hudløs ærlig, og fortæl dit barn, at du virkelig gerne vil hjælpe og derfor har besluttet, at der ikke skal være konflikter eller skæld ud sammen med læsetræning fremover – du skal mene det, og selv overholde det!

 

 • Under samtalen laver I en aftale om, hvordan læsetræningen fremover skal foregå. Hvornår på dagen, hvor, hvem, hvordan skal hjælpen gives osv.

 

 • Sørg for, at dit barn bliver hørt. Det skal være en fælles plan og ikke kun din plan, ellers får du ikke dit barn til at overholde aftalen. Hvis dit barn foreslår noget, som du synes lyder uopnåeligt, så lav en aftale om, at aftalen kun gælder en uge.

 

Når ugen er gået skal I sætte jer ned og snakke aftalen igennem igen. Gik det hele som forventet? Kunne I overholde aftalen? Skal aftalen laves om? Skal noget ændres, så det bliver lettere at overholde aftalen? Osv.

 

Når I er klar til at lære mere, kan I gå videre til næste skridt. Som forælder er det vigtigt, at du hjælper dit barn på den rigtige måde, er tålmodig og bruger de rette metoder til at hjælpe læsningen på vej.

 

 

3 ting du skal gøre for at lette læsningen

Her kommer nogle helt enkle råd til, hvordan du hjælper dit barn med læsningen allerede nu, uden at du skal ”uddannes” som lærer.

 

Det allervigtigste er nemlig, at du kan hjælpe dit barn igennem læsningen, så:

 • dit barn undgår negative oplevelser med læsning

 • teksten giver mening

 • samtidig med, at dit barn læser mest muligt af teksten selv

  

Det er selvfølgelig en svær balancegang mellem at hjælpe barnet med læsningen og at hjælpe barnet til selv at prøve at læse de ukendte ord. Det er vigtigt, at barnet ikke føler sig presset til at gøre noget, det ikke kan.

 

Sådan hjælper du med ukendte ord

 

Her får du de mest effektive måder til at hjælpe dit barn med at læse ukendte ord, uden at læsningen bliver helt hakket i stykker:

 • Aftal, at dit barn forsøger at læse et ukendt ord to gange, derefter siger du ordet

 • Snak med dit barn om billederne på siden, inden dit barn skal læse, sørg for at du får nævnt de svære ord i teksten, mens I taler om billederne

 • Lad dit barn kigge siden igennem for svære ord, som I sammen får læst, inden dit barn skal læse siden

 • Lad dit barn læse teksten med den aftale, at hvis dit barn går i stå og peger på et ord, så skal du læse ordet

 • Gentag de sætninger, hvor de svære ord indgår.

 

Ved at anvende denne form for hjælp, så opnår du, at dit barn faktisk får mening ud af teksten, fordi det hele ikke bliver hakket i stykker, samtidig med at dit barn ikke sidder tilbage med en følelse af, at læsning er alt for svært og håbløst at lære.

 

Giv den rette mængde hjælp

Med andre ord: Dit barn skal have en passende hjælp til læsningen, så læselysten og læseglæden bevares, og så læsningen ikke giver ar på sjælen, som er uoprettelige. Find mere viden og få flere gode råd her på Læsekarrusellens hjemmeside. 

 

Er dit barns læseudvikling gået i stå eller gået tilbage? Så har dit barn behov for professionel hjælp med det samme. Bestil en gratis vurdering af dit barns læsning her: