COLOURBOX1142701.jpg

Sådan kan læsehastigheden øges - også hos ordblinde

 

Hvad kan manglende læsehastighed skydes?

Manglende læsehastighed skyldes oftest en usikker afkodning. Den usikre afkodning kan skyldes forskellige former for læsevanskeligheder. Det der oftest sker er, at barnet ikke får lært alle afkodningsstrategierne godt nok, inden barnet bevæger sig videre til næste skridt på stigen i den naturlige læseudvikling (se filmen: ”Læsevanskeligheder” her: https://www.youtube.com/watch?v=fVDpe9q-XZo&t=17s)

Er man ordblind, så skyldes den manglende læsehastighed også en usikker afkodning. Det er jo netop afkodningen, som er kernen i ordblindes vanskeligheder.

 

 

Hvad kan man gøre for at øge læsehastigheden?

Det er vigtigt, at man har styr på bogstavernes lyde – også det, der kaldes de afledte lyde. Det er der, hvor O f.eks. har tre forskellige lyde, som: Ole som er den almindelige lyd og de afledte lyde som: okse og ost.

Herefter er en bevidst og direkte indlæring af forskellige afkodningsstrategier en stor fordel.

Jeg har også haft stort held med at træne oplæsning med god intonation i forhold til at holde forståelsen, selvom læsehastigheden sættes op.

Når de grundlæggende afkodningsstrategier er på plads, så er træning, træning og atter træning, det der skal til for at blive en hurtig læser. Sådan er det for alle – også ordblinde.

 

 

Hvad kan skyldes, at man læser langsomt?

Som ordblind læser man typisk langsomt, det skyldes jo netop, at selve denne hurtige genkendelse af bogstavgruppernes/ortografiernes lyde er det, som er kendetegnende for ordblinde. Derfor har ordblinde oftest hele livet en lavere læsehastighed end andre. Som ordblind kan man godt lære at læse, altså afkode, men det kræver flere kræfter at genkende alle ordene og derfor oftest også en langsommere læsning.

 

 

5 tips til, at komme i gang med at fordoble sin læsehastighed:

Alle kan øge læsehastigheden med små tricks:

  1. Brug et læsekort, som du skubber ned over siden lige over det du har læst, herved bremser du ikke dig selv, og du springer ikke tilbage i teksten.

  2. Læs meget, hjernen er en muskel der skal holdes i gang, ellers bliver den slap, og læsningen bliver langsommere og langsommere.

  3. Træn øget læsehastighed ved at presse dig selv til at læse hurtigere, end du synes, du kan. Pres læsekortet ned over siden. Herved kan du ikke nå at ”sige” alle ordene højt inde i hovedet. Over tid vil du opleve, at hjernen alligevel ”hører”, hvad du læser, selvom du ikke kan nå at ”sige” alle ordene.

  4. Læs den samme tekst flere gange. De efterfølgende gange går læsningen hurtigere. Det er godt at lade hjernen vænne sig til at læse hurtigt på den måde, så går det lettere at læse hurtigt i andre nye tekster.

  5. Hør en tekst og følg med i teksten med øjnene. Jo flere sete ord, des flere ord genkendes senere i egen læsning. Du kan også genlæse en hørt tekst, det er også en rigtig god træning.

 

 

Hvad kan man gøre for at beholde sin læsehastighed på samme niveau hele tiden?

Hold din ”læsehastighedskondition” i orden med ovenstående 5 tips.

Læs, læs og læs, det er det, der skal til.

 

Rigtig god fornøjelse med at øge læsehastigheden

 

Kristina Kristensen/ Læsekarrusellen

www.læsekarrusellen.dk